Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

classic Classic list List threaded Threaded
8 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Rainer M Krug
Hi

I have problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm)
on SuSE 10. It installs fine, all dependances are OK (at least Yast does
not complain) but when I try to run R, it gives the following error message:

symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
_gfortran_filename

and R quits.

blas version: 3.0-926

Any help appreciated,

Rainer

--
--
Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)

Department of Conservation Ecology
University of Stellenbosch
Matieland 7602
South Africa

Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
Fax:        +27 - (0)21 808 3304
Cell:        +27 - (0)83 9479 042

email:    [hidden email]
           [hidden email]

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Peter Dalgaard
Rainer M Krug <[hidden email]> writes:

> Hi
>
> I have problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm)
> on SuSE 10. It installs fine, all dependances are OK (at least Yast does
> not complain) but when I try to run R, it gives the following error message:
>
> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
> _gfortran_filename
>
> and R quits.
>
> blas version: 3.0-926
>
> Any help appreciated,
>
> Rainer

I suspect you're missing

turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
gcc-fortran-4.0.2_20050901-3

 

> --
> --
> Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)
>
> Department of Conservation Ecology
> University of Stellenbosch
> Matieland 7602
> South Africa
>
> Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
> Fax:        +27 - (0)21 808 3304
> Cell:        +27 - (0)83 9479 042
>
> email:    [hidden email]
>            [hidden email]
>
> ______________________________________________
> [hidden email] mailing list
> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
> PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
>

--
   O__  ---- Peter Dalgaard             Øster Farimagsgade 5, Entr.B
  c/ /'_ --- Dept. of Biostatistics     PO Box 2099, 1014 Cph. K
 (*) \(*) -- University of Copenhagen   Denmark          Ph:  (+45) 35327918
~~~~~~~~~~ - ([hidden email])                  FAX: (+45) 35327907

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Rainer M Krug
Nope - If I enter

 > rpm -qf `which gfortran`

I get

gcc-fortran-4.0.2_20050901-3

Rainer


Peter Dalgaard wrote:

> Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
>
>> Hi
>>
>> I have problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm)
>> on SuSE 10. It installs fine, all dependances are OK (at least Yast does
>> not complain) but when I try to run R, it gives the following error message:
>>
>> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
>> _gfortran_filename
>>
>> and R quits.
>>
>> blas version: 3.0-926
>>
>> Any help appreciated,
>>
>> Rainer
>
> I suspect you're missing
>
> turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
>
>  
>> --
>> --
>> Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)
>>
>> Department of Conservation Ecology
>> University of Stellenbosch
>> Matieland 7602
>> South Africa
>>
>> Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
>> Fax:        +27 - (0)21 808 3304
>> Cell:        +27 - (0)83 9479 042
>>
>> email:    [hidden email]
>>            [hidden email]
>>
>> ______________________________________________
>> [hidden email] mailing list
>> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
>> PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
>>
>

--
--
Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)

Department of Conservation Ecology
University of Stellenbosch
Matieland 7602
South Africa

Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
Fax:        +27 - (0)21 808 3304
Cell:        +27 - (0)83 9479 042

email:    [hidden email]
           [hidden email]

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Detlef Steuer
On Tue, 20 Dec 2005 11:12:40 +0200
Rainer M Krug <[hidden email]> wrote:

> Nope - If I enter
>
>  > rpm -qf `which gfortran`
>
> I get
>
> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
>
> Rainer
>
>
> Peter Dalgaard wrote:
> > Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
> >
> >> Hi
> >>
> >> I have problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm)
> >> on SuSE 10. It installs fine, all dependances are OK (at least Yast does

I do not understand what you are trying to do:
rpm -i R-base-2.2.0-1.i586.rpm
then you install R-2.2.0 not R-2.1.1

So what do you mean with "problems installing R-2.1.1" ?
Did you have old versions of R/blas/etc installed?

Anyway: Personally I never encountered such an error.

Detlef





> >> not complain) but when I try to run R, it gives the following error message:
> >>
> >> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
> >> _gfortran_filename
> >>
> >> and R quits.
> >>
> >> blas version: 3.0-926
> >>
> >> Any help appreciated,
> >>
> >> Rainer
> >
> > I suspect you're missing
> >
> > turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
> > gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
> >
> >  
> >> --
> >> --
> >> Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)
> >>
> >> Department of Conservation Ecology
> >> University of Stellenbosch
> >> Matieland 7602
> >> South Africa
> >>
> >> Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
> >> Fax:        +27 - (0)21 808 3304
> >> Cell:        +27 - (0)83 9479 042
> >>
> >> email:    [hidden email]
> >>            [hidden email]
> >>
> >> ______________________________________________
> >> [hidden email] mailing list
> >> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
> >> PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
> >>
> >
>
> --
> --
> Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)
>
> Department of Conservation Ecology
> University of Stellenbosch
> Matieland 7602
> South Africa
>
> Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
> Fax:        +27 - (0)21 808 3304
> Cell:        +27 - (0)83 9479 042
>
> email:    [hidden email]
>            [hidden email]
>
> ______________________________________________
> [hidden email] mailing list
> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
> PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Peter Dalgaard
In reply to this post by Rainer M Krug
Rainer M Krug <[hidden email]> writes:

> Nope - If I enter
>
>  > rpm -qf `which gfortran`
>
> I get
>
> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
>
> Rainer


Hmm, where did the blas come in? I don't seem to have it on the SuSE
10 machine that I have access to (but it is running R-base-2.2.0-0).

 

>
> Peter Dalgaard wrote:
> > Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
> >
> >> Hi
> >>
> >> I have problems installing R 2.1.1. from rpm
> >> (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10. It installs fine, all
> >> dependances are OK (at least Yast does not complain) but when I try
> >> to run R, it gives the following error message:
> >>
> >> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
> >> _gfortran_filename
> >>
> >> and R quits.
> >>
> >> blas version: 3.0-926
> >>
> >> Any help appreciated,
> >>
> >> Rainer
> > I suspect you're missing
> > turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
> > gcc-fortran-4.0.2_20050901-3

--
   O__  ---- Peter Dalgaard             Øster Farimagsgade 5, Entr.B
  c/ /'_ --- Dept. of Biostatistics     PO Box 2099, 1014 Cph. K
 (*) \(*) -- University of Copenhagen   Denmark          Ph:  (+45) 35327918
~~~~~~~~~~ - ([hidden email])                  FAX: (+45) 35327907

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Detlef Steuer
On 20 Dec 2005 11:11:18 +0100
Peter Dalgaard <[hidden email]> wrote:

> Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
>
> > Nope - If I enter
> >
> >  > rpm -qf `which gfortran`
> >
> > I get
> >
> > gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
> >
> > Rainer
>
>
> Hmm, where did the blas come in? I don't seem to have it on the SuSE
> 10 machine that I have access to (but it is running R-base-2.2.0-0).

I compiled it in in 2.2.0-1 . libblas is provided in the standard online-repository for opensuse,
so it doesn´t hurt. (at least not more than gfortran i.e.)

Detlef

>
>  
> >
> > Peter Dalgaard wrote:
> > > Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
> > >
> > >> Hi
> > >>
> > >> I have problems installing R 2.1.1. from rpm
> > >> (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10. It installs fine, all
> > >> dependances are OK (at least Yast does not complain) but when I try
> > >> to run R, it gives the following error message:
> > >>
> > >> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
> > >> _gfortran_filename
> > >>
> > >> and R quits.
> > >>
> > >> blas version: 3.0-926
> > >>
> > >> Any help appreciated,
> > >>
> > >> Rainer
> > > I suspect you're missing
> > > turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
> > > gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
>
> --
>    O__  ---- Peter Dalgaard             Øster Farimagsgade 5, Entr.B
>   c/ /'_ --- Dept. of Biostatistics     PO Box 2099, 1014 Cph. K
>  (*) \(*) -- University of Copenhagen   Denmark          Ph:  (+45) 35327918
> ~~~~~~~~~~ - ([hidden email])                  FAX: (+45) 35327907
>
> ______________________________________________
> [hidden email] mailing list
> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
> PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Rainer M Krug
In reply to this post by Peter Dalgaard
I used the SuSE 10 CDs as installation sources and added afterwards
OpenSuse sources and extra CDs for Suse 10 and OpenSuse.

By the way, I decided to compile it from source and it worked without
problems - no errors.

I guess that one of the versions used in the compilation for the rpms is
not compatible with a newer version.

Thanks for your help,

Rainer



Peter Dalgaard wrote:

> Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
>
>> Nope - If I enter
>>
>>  > rpm -qf `which gfortran`
>>
>> I get
>>
>> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
>>
>> Rainer
>
>
> Hmm, where did the blas come in? I don't seem to have it on the SuSE
> 10 machine that I have access to (but it is running R-base-2.2.0-0).
>
>  
>> Peter Dalgaard wrote:
>>> Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
>>>
>>>> Hi
>>>>
>>>> I have problems installing R 2.1.1. from rpm
>>>> (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10. It installs fine, all
>>>> dependances are OK (at least Yast does not complain) but when I try
>>>> to run R, it gives the following error message:
>>>>
>>>> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
>>>> _gfortran_filename
>>>>
>>>> and R quits.
>>>>
>>>> blas version: 3.0-926
>>>>
>>>> Any help appreciated,
>>>>
>>>> Rainer
>>> I suspect you're missing
>>> turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
>>> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
>

--
--
Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)

Department of Conservation Ecology
University of Stellenbosch
Matieland 7602
South Africa

Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
Fax:        +27 - (0)21 808 3304
Cell:        +27 - (0)83 9479 042

email:    [hidden email]
           [hidden email]

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problems installing R 2.1.1. from rpm (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10

Detlef Steuer
On Tue, 20 Dec 2005 12:35:39 +0200
Rainer M Krug <[hidden email]> wrote:

> I used the SuSE 10 CDs as installation sources and added afterwards
> OpenSuse sources and extra CDs for Suse 10 and OpenSuse.

May be there is a difference between SuSE and OpenSuSE nowadays?!
I exclusively use OpenSuSE now and was under the impression those were
equivalent.

>
> By the way, I decided to compile it from source and it worked without
> problems - no errors.

Nice to hear.

>
> I guess that one of the versions used in the compilation for the rpms is
> not compatible with a newer version.



Happy R`ing
Detlef

>
> Thanks for your help,
>
> Rainer
>
>
>
> Peter Dalgaard wrote:
> > Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
> >
> >> Nope - If I enter
> >>
> >>  > rpm -qf `which gfortran`
> >>
> >> I get
> >>
> >> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
> >>
> >> Rainer
> >
> >
> > Hmm, where did the blas come in? I don't seem to have it on the SuSE
> > 10 machine that I have access to (but it is running R-base-2.2.0-0).
> >
> >  
> >> Peter Dalgaard wrote:
> >>> Rainer M Krug <[hidden email]> writes:
> >>>
> >>>> Hi
> >>>>
> >>>> I have problems installing R 2.1.1. from rpm
> >>>> (R-base-2.2.0-1.i586.rpm) on SuSE 10. It installs fine, all
> >>>> dependances are OK (at least Yast does not complain) but when I try
> >>>> to run R, it gives the following error message:
> >>>>
> >>>> symbol lookup error: /usr/lib/libblas.so.3: undefined symbol:
> >>>> _gfortran_filename
> >>>>
> >>>> and R quits.
> >>>>
> >>>> blas version: 3.0-926
> >>>>
> >>>> Any help appreciated,
> >>>>
> >>>> Rainer
> >>> I suspect you're missing
> >>> turmalin:~/>rpm -qf `which gfortran`
> >>> gcc-fortran-4.0.2_20050901-3
> >
>
> --
> --
> Rainer M. Krug, Dipl. Phys. (Germany), MSc Conservation Biology (UCT)
>
> Department of Conservation Ecology
> University of Stellenbosch
> Matieland 7602
> South Africa
>
> Tel:        +27 - (0)72 808 2975 (w)
> Fax:        +27 - (0)21 808 3304
> Cell:        +27 - (0)83 9479 042
>
> email:    [hidden email]
>            [hidden email]
>
> ______________________________________________
> [hidden email] mailing list
> https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
> PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html

______________________________________________
[hidden email] mailing list
https://stat.ethz.ch/mailman/listinfo/r-help
PLEASE do read the posting guide! http://www.R-project.org/posting-guide.html